2024 nyarán indul a nagy sikerű Otthonfelújítási támogatás folytatása
2024.06.03 napi frissítés:


Jó hír azoknak, akik még nem kezdték el a folyamat előkészítését: a pályázat NEM indul el június 3-án!

Ennek oka, hogy még nem került bejelentésre a végleges lakossági eljárási rend, így egyes feltételek még nem tisztázottak, illetve nem készült el a pályázathoz
kapcsolódó hitelkonstrukció sem.


A nem hivatalos új indulási időpont így július eleje lesz.


Mire számíthatsz az induló támogatásban ?


A kormány bejelentette az új otthonfelújítási programot, mellyel az 1990 előtt épült és életvitelszerűen lakott egy- vagy többlakásos családi házban élők élhetnek.
A REPowerEU keretből 108 milliárd forint keretösszeg erejéig végezhetőek el meghatározott energetikai fejlesztések.

Nézzük néhány fontos részletet:

Házastársak és bejegyezett élettársi kapcsolatban élők adóstársként igényelhetik, ha az igénylő a kölcsön lejáratáig betölti a 75. életévét.
A program önerőből, kedvezményes hitelből és állami támogatásból fog állni. 1 millió Ft önerő minden esetben szükséges az induláshoz, ezt maximum 6 millió Ft 
0 %-os kamatú, támogatott hitellel egészíthető majd ki. A felújítási munkák elvégzését követően a kedvezményes hitel tőkéje 2.5 - 3.5 millió Ft közti összeggel
csökken
a támogatásnak köszönhetően. Az, hogy ki részesülhet 3.5 millió és ki 2.5 millió támogatásban a járási átlagjövedelem függvénye lesz.


A hitelt kereskedelmi bankok MFB pontjain lehet igényelni, törlesztőrészlete pedig 26-36 ezer Ft között lesz.
Az ingatlant nem terheli majd jelzálogjog, azonban a futamidő végéig vagy a teljes visszafizetésig nem idegeníthető el.

Elvárás a legalább 30 %-os energiamegtakarítás, melyet a beruházások kezdete előtt és befejeztével is energetikai tanúsítvány segítségével kell igazolni.

A már említett energetikai beruházások pedig a szigetelés, nyílászárócsere, melegvízrendszer és fűtésrendszer (pl: gázkazáncsere, kéménybélelés) lesznek.

forrás: PortfolioAz aktuális (még nem véglegesített) tervezetet IDE kattintva tudod letölteni.

A jelenlegi tervezet alapján a következő dokumentumok beszerzése szükséges a pályázat benyújtásához:

Munkáltatói jövedelemigazolás

- Ingatlan tulajdoni lap (ha azon nincsen lakóingatlan vagy évszám jelölve, akkor használatbavételi engedély vagy földhivatali térképmásolat is.) A tulajdoni lap és térképmásolat
elektronikusan is beszerezhető a Földhivatali Információs Rendszerben.

- Érvényes személyi igazolvány és a lakcímkártya 

- Nemleges igazolás adótartozásról (érdemes ellenőrizni azt is, hogy az igénylő és az adóstárs ne szerepeljen elmaradással KHR-ben)

- Több tulajdonos vagy haszonélvezői igénylés esetén tulajdonosi hozzájárulás(ok).

 

Az aktuális felújítási program tehát jelentősen eltér az előzőtől, mind konstrukcióját, mind felhasználhatóságát, mind az igénylők körét tekintve.
Szembetűnő különbség az előző támogatáshoz képest a keretösszeg is, hiszen az előző etapban kifizetett 770 milliárd állami támogatáshoz képest
ezúttal csupán 108 milliárd forint áll majd rendelkezésre!

Ezért is kifejezetten fontos a gyors és hibamentes igénylés, melyben szakértőink segítenek neked, keress minket bizalommal!
Melyik szakértő segítségét kéred? (Több lehetőség is választható)
Otthonfelújító támogatás esetén mely munkákra vennéd igénybe? (Csak akkor töltsd ki, ha az előző kérdésben az Otthonfelújító támogatás iránt érdeklődtél)