Blog

Betonadalékszerekről egyszerűen

Mészáros Dávid
Betonadalékszerekről egyszerűen

A betonadalékszerek olyan vegyszerek vagy anyagok, amelyeket a betonkészítés folyamatában használnak fel. Az adalékszerek hozzájárulnak a beton tulajdonságainak javításához vagy módosításához, és lehetővé teszik a kívánt teljesítmény elérését a beton alkalmazási területétől függően. Ezek az adalékok segíthetnek a beton erősségének növelésében, a fagyállóság javításában, a vízzáróság biztosításában és egyéb tulajdonságok módosításában.

Ez a rövid tanulmány áttekintést nyújt a betonadalékszerek jelentőségéről, 
valamint a különböző típusokról és azok felhasználási területeiről.

Alapvetően a következő célok elérése érdekében használhatunk betonadalékszert:

1. Minőségjavítás (teljesítményjavítás): Az adalékszerek lehetővé teszik a beton jobb teljesítményét, mint például a nagyobb szilárdság, a fagyállóság, a szívósság és az olvadékállóság.
2. Bedolgozhatóság javítása: Az adalékszerek megkönnyítik a friss beton keverését, elhelyezését és javítják a képlékeny vagy folyékony beton kezelhetőségét.
3. Időzített szilárdulás szabályozása: Az adalékszerek lehetővé teszik a beton szilárdulásának időzítését, ami fontos a megfelelő időzítésű betonelhelyezéshez és a munkafolyamatokhoz.
4. Hőmérsékleti és környezeti hatások elleni védelem: Az adalékszerek segíthetnek a beton védelmében a hőmérsékleti változások, a káros környezeti hatások és az agresszív anyagok ellen.Adalékszerek alapvető típusai hatásuk szerint:

1. Képlékenyítők, folyósítók, szuperfolyósítók: Ezek az adalékszerek a beton bedolgozhatóságát javítják, csökkentik a víz-cement arányt és növelik a beton szilárdságát. Lehetővé teszik a nagyon folyékony beton (önterülő) előállítását és alkalmazását. Ezekkel a betonadalékszerekkel lehet a legkönnyebben vízzáró betont előállítani.
(Figyelem! A vízzáró beton alkalmazása még nem biztosíték az egész betonszerkezet vízzáróságára !!!)

2. Gyorsító adalékszerek:
Ezek az adalékszerek elősegítik a beton gyorsabb szilárdulását és korai szilárdságfejlődését. A gyorsító adalékok felgyorsítják a kötési folyamatot, ami hasznos lehet például hideg időben. Ide tartoznak a Magyarországon tévesen „beton „fagyásgátló” adalékszerek. Valójában ez utóbbiak csupán felgyorsítják a kötési folyamatot, hogy a beton a fagyáspontra hűlés idejére már kellő szilárdsággal rendelkezzen.
3. Késleltető adalékszerek: Ez a típusú adalékanyag késlelteti a beton szilárdulását, ami különösen hasznos lehet hosszabb szállítási és beöntési idők, valamint nyári melegek esetén.
4. Légtartalmat szabályozó adalékszerek: Ezek az adalékszerek növelik a beton légbuborék tartalmát, amely javítja az olvasztósó-állóságot és ezáltal az ellenállást a fagykárosodás ellen. Csökkentik a víz fagyásakor keletkező nyomást és megakadályozzák a repedések kialakulását a hideg időjárás során.

Ezen kívül számos további betonadalékszer típus létezik , mint például habképző szerek, kötésszabályozók, színadalékszerek stb., amelyek különféle speciális tulajdonságokkal és hatásokkal rendelkeznek.
Fontos tudni, hogy a betonadalékszereknek a fenti hatásait főhatásnak szokás nevezni, a főhatás mellett mindig vannak mellékhatások. A főhatások és a mellékhatások kombinálódnak. Például egy folyósító adalékszernek a főhatása a folyósítás, de a mellékhatása többnyire kötés gyorsítás, vagy más típusnál a kötés lassítás.
Vagy például a kötéslassítók főhatása a kötés késleltetése, de többnyire van egy enyhe képlékenyítő hatása.

Amikor egy adalékszer használata mellett döntünk, alaposan olvassuk el a műszaki adatlapját !Gyakorlati tanácsok helyszíni keveréshez:

- Ha már pénzt szántunk a szerekre, akkor mérjük, illetve számoljuk pontosan az összetevőket! Hanyagul kezelt összetevő mennyiségekkel többet rontunk, mint amennyit az adalékszer hoz a minőségben.

- Az adalékszert mindig a keverővízhez keverjük, ne öntsük közvetlenül a keverékre!


Néhány készleten lévő betonadalékszerünk: