Látogató számláló

0
1
7
8
8
2
1
Blog

Műanyag szálak betonba: melyik mire való ?

Mészáros Dávid
Műanyag szálak betonba: melyik mire való ?

A beton egyre fontosabb alkotóeleme a szál, amely hozzájárul szerkezet szilárdságához, károsodásállóságához és tartósságához. A hagyományosan használt betonacél mellett egyre népszerűbbek a különböző típusú polimer és üveg szálak, amelyek előnyöket kínálnak a hagyományos anyagokhoz képest. Az egyre növekvő igények és fejlesztések a műszálak területén új lehetőségeket nyitnak meg a betonalkotó anyagokban. A különböző típusúpolimer szálak alkalmazása egyre szélesebb körben terjed, és segít megfelelni a korszerű építőipari követelményeknek, a tartósság és a megbízhatóság növelésével.Mikroszál:


A mikroszálak rendkívül vékony polimer szálak, általában 10-100 mikron vastagságúak.
Ezeket a szálakat a betonhoz adagolva számos előnnyel járnak. Elsőként a mikroszálak javítják a beton szilárdságát és törési tulajdonságait. A vékony szálak hozzájárulnak a repedések kialakulásának megakadályozásához, valamint megszüntetik vagy csökkentik a meglévő repedéseket. A mikroszálak kiválóan alkalmazhatók vékonyabb betonrétegekben, például járdákban, födémekben vagy padlóburkolatokban.

Kínálatunkban ezek a következők (kattintható linkek a termék adatlapjához):
Multi PP szál 
Aveeglass Optimo üvegszál 
Aveeglass Hybrid PP-üvegszál mix Makroszál:

A makroszálak vastagabb polimer szálak, általában 0,3-2 mm vastagságúak. Ezeket a szálakat a betonba keverve különböző célokra használják. A makroszálak jelentős mértékben növelik a beton törési ellenállását, és megerősítik a szerkezetet. Ezen túlmenően, a makroszálak kiválóan ellenállnak a kémiai hatásoknak és a hőmérséklet-változásoknak, így alkalmazhatók például hidraulikus szerkezetekben vagy magas hőmérsékletnek kitett területeken.

Kínálatunkban ezek a következők (kattintható linkek a termék adatlapjához):
Concrix Es PP makrószál
Concrix M507 PP makrószál 
Concrix superfloor PP makrószál Fibrillált szál:


A fibrillált szálak nagyon vékony, rost szerkezetű szálak, amelyek a betonba keverve kiváló húzószilárdságot biztosítanak. Ezek a szálak erős tapadást hoznak létre a betonmátrixszal, ami csökkenti a repedések kialakulásának kockázatát.  A fibrillált szálak használata javítja a beton károsodásállóságát, különösen a hajszálrepedések és a kifakadás ellen. Gyakran alkalmazzák földrengésálló szerkezetekben vagy az útépítés során, ahol a betonnak kiemelkedő szilárdságra és terhelhetőségre van szüksége.

Kínálatunkban ezek a következők (kattintható linkek a termék adatlapjához):
High Grade PP szál 
Standard PP szál 
High Grade Eco MixÖsszefoglalva:

A mikroszálak, makroszálak és fibrillált szálak sokféle felhasználási lehetőséget kínálnak a betonban. A mikroszálak javítják a szerkezet törési tulajdonságait és segítenek megelőzni a repedések kialakulását.  
A makroszálak erősítik a beton szerkezetét, ellenállnak a kémiai hatásoknak és a hőmérséklet-változásoknak.  
A fibrillált szálak kiválóan tapadnak a betonmátrixhoz, növelik a húzószilárdságot és javítják a beton károsodásállóságát.Betonerősítő szálainkat itt rendelheti meg: